Vežbe za kifozu i skoliozu

Oporavak i prevencija problema sa posturom
Kifoza i skolioza su ortopedski problemi koji ne poznaju starosne granice. Iako se najčešće manifestuju tokom školskog uzrasta, ovi deformiteti kičmenog stuba, pogađaju kako mlade, tako i odrasle i značajno utiču na posturu i kvalitet života. SCHROTH metoda, odnosno vežbe za kifozu i skoliozu BeoFizio centra posebno su kreirane kako bi vam pomogle da rešite svoje probleme sa posturom tela, povećate pokretljivost i oslobodite se bola.

Zakažite vežbe za kifozu i skoliozu

Šta je SCHROTH metoda i kako izgledaju vežbe za kifozu i skoliozu?

SCHROTH metoda koju primenjujemo u Beofizio centru, potiče iz Nemačke i osnovana je dvadesetih godina prošlog veka od strane Katarine Šrot, žene koja je sama uspešno izlečila svoju skoliozu razvijajući tehniku disanja i vežbi.

Danas ove vežbe predstavljaju najkompletniju metodu lečenja skolioze i kifoze kojom su obuhvaćeni svi aspekti zakrivljenja kičme. Ovaj sistem vežbi u potpunosti prilagođavamo vama, uzimajući u obzir stepen i oblik zakrivljenja kičmenog stuba.

Cilj je derotacija, ispravljanje i stabilizacija kičmenog stuba, čime zaustavljamo napredovanja deformiteta i daljeg zakrivljenja kičmenog stuba. Osim toga, bolovi će biti ublaženi i eliminisani, vitalni kapacitet pluća postaje jača, a poboljšava se i držanje tela.

Sam postupak se svodi na primenu vežbi pod nadzorom našeg specijalizovanog terapeuta.

Dinamičke vežbe za skoliozu i kifozu dopunjene su vežbama disanja, sa akcentom na jedno plućno krilo, odnosno na konkavnu, zakrivljenu stranu grudnog koša. Pošto vam je zakrivljenje postalo prirodan položaj kičme, mi vas učimo kako da budete svesni svog držanja i ispavite ga.

Vežbe za kifozu i skoliozu treba izvoditi svakodnevno. Potrebna su bar 3 dolaska nedeljno. Dok ih ostalim danima radite kod kuće. Svaki termin traje 1 sat, a dužina primene SCHROTH metode zavisi od stepena deformiteta.

vežbe za kifozu i skoliozu beograd srbija

Vežbe za kifozu i skoliozu – Primeri i iskustva

Kifoza i skolioza predstavljaju deformitete kičme koji mogu uticati na svakodnevni život i uzrokovati bol. Vežbe za ove probleme mogu pomoći u jačanju mišića leđa, poboljšanju držanja tela i smanjenju nelagodnosti.

Jedna od korisnih vežbi za kifozu je istezanje grudnih mišića. Lezite na leđa s rukama iznad glave, a zatim polako podignite ruke i istegnite ih prema plafonu. Održavajte ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Ponovite ovo nekoliko puta kako biste ojačali mišiće oko kičmenog stuba.

Za skoliozu, vežbe koje jačaju bočne mišiće leđa su ključne. Stanite uspravno, raširite noge u širini ramena, a zatim se nagnite na jednu stranu, istežući bočne mišiće. Zadržite se u toj poziciji nekoliko sekundi, a zatim se vratite u uspravan položaj. Ponovite vežbu s nagibom na suprotnu stranu.

Plivanje takođe može biti korisno za ove probleme, jer jača mišiće leđa i poboljšava držanje tela. Plivanje u leđnom položaju posebno može pomoći u ravnoteži mišića oko kičmenog stuba.

Važno je napomenuti da pre nego što započnete bilo koji program vežbanja, trebali biste se posavetovati s lekarom ili fizioterapeutom, posebno ako imate ozbiljnije probleme s kičmom. Oni će vam moći pružiti personalizovane preporuke i pratiti vaš napredak kako biste postigli najbolje rezultate u smanjenju simptoma kifoze i skolioze.

Vežbe za krivu kičmu – Kifoza i Skolioza

Vežbe za kifozu i skoliozu igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kičme i ublažavanju simptoma ovih deformiteta. Kifoza, nagib kičmenog stuba unazad, i skolioza, lateralno krivljenje kičme, zahtevaju pažljiv pristup vežbama koje jačaju leđne mišiće, poboljšavaju držanje i smanjuju nelagodnost.

Za kifozu, vežbe koje jačaju mišiće gornjeg dela leđa mogu pomoći u ispravljanju zakrivljenosti. Jednostavno istezanje ležeći na stomaku i podizanje gornjeg dela tela uz podršku ruku može ojačati leđne mišiće i doprineti pravilnom držanju.

Kod skolioze, vežbe koje fokusiraju na ravnotežu između mišića sa obe strane kičmenog stuba su ključne. Vežbe poput bočnih savijanja tela ili rotacija trupa mogu pomoći u jačanju mišića duž kičme i smanjenju neravnoteže uzrokovane skoliozom.

Pogledajte još i:

INDIBA terapija
Bol u vratu i leđima

Ne čekajte! Kontaktirajte nas i započnite vežbe za kifozu i skoliozu

Osiguranja sa kojima imamo saradnju: